MARMARAY ve BAŞKENTRAY’DA NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de görülen Kovid-19 salgınının zamanında alınan önlemlerle büyük ölçüde kontrol altında tutulduğuna dikkat çekerek, 83 milyon vatandaşın dirayetli duruşu ile verilen milli mücadelenin başarı ile sonuçlanması için çalışmaların tüm hızı ile devam ettiğini söyledi.
Karaismailoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan normalleşme planı çerçevesinde 01 Haziran’dan itibaren birçok alanda kısıtlamalar kalkacak ve kamuda da normal mesai düzenine geçilecek” dedi. Bakan Karaismailoğlu, tüm bu gelişmelerle birlikte şehir içi toplu ulaşımda yolcu talebinin artacağını belirterek, “28 Mart’tan itibaren yüksek hızlı, konvansiyonel trenlerin seferleri durdurulurken, İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray’ın seferleri azalan yolcu talebine bağlı olarak düşürülmüştü. 28 Mayıs’ta seferlerine yeniden başlayan yüksek hızlı trenlerden sonra Marmaray’da da normalleşme programı uygulanacak” diye konuştu.
Marmaray’da Fazladan 203 Bin Kişilik Kapasite
Yüksek hızlı trenlerde olduğu gibi Marmaray’da da alınan tedbirlerle normalleşme planını uygulamaya başlayacaklarını anlatan Karaismailoğlu, birinci önceliklerinin ise salgın riskine karşı alınan önlemlerle artan yolcu talebinin en sağlıklı şekilde karşılanması olduğunun altını çizdi. Sosyal mesafenin korunması başta olmak üzere diğer önlemlerle birlikte Marmaray’ın en sağlıklı şekilde hizmet vermesini sağlayacaklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu: “Bu kapsamda, yolcular arasında sosyal mesafenin korunmasını sağlamak amacıyla Gebze-Halkalı hattında çalıştırılan trenlere ilave olarak bin 637 yolcu kapasiteli 5 vagonlu setler yerine 3 bin 56 yolcu kapasiteli 10 vagonlu setlerle hizmet verilecek. Günlük işletilen 142 adet tren sayısı, yüzde yüz artırılarak 285’e çıkarılacak. Diğer bir ifadeyle daha evvel 5 vagonlu setlerle yapılan iç döngü seferleri 01 Hazirandan itibaren 10 vagonlu setler ile yapılacak olup, daha evvelki uygulamadan ayrı olarak günde 203 bin adet fazladan kapasite halkımızın kullanımına sunulmuş olacak” ifadelerini kullandı.
Marmaray 06.00-22.00 Saatleri Arasında Hizmet Verecek
Tüm Marmaray trenlerinde yolcuların oturacağı ve ayakta bekleyeceği yerlerin sosyal mesafe uyarı ve yönlendirme etiketleri ile düzenlendiği ve her sefer sonrasında trenlerin dezenfekte edildiği bilgisini veren Karaismailoğlu, “Marmaray seferleri yolcu yoğunluğu göz önünde bulundurularak iç ve dış döngü olarak planlandı. 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren 06.00-22.00 saatleri arasında 76 kilometrelik Halkalı-Gebze hattında toplam 285 sefer yapılacak, Zeytinburnu-Maltepe-Zeytinburnu arasında 8’er dakika aralıklarla, diğer istasyonlar arasında ise 15 dakika aralıklarla tren işletilecektir” dedi. Bu düzenleme ile sadece sefer sıklığının değil, yolcu kapasitesinin de arttırıldığına dikkat çeken Karaismailoğlu: “Salgın nedeniyle sefer sayısı düşürülen Marmaray’da iç döngü seferleri durdurulmuştu. Gebze-Halkalı hattında 15 dakika aralıklarla işletilen trenlerle ortalama 65 bin yolcuya hizmet veriliyordu. 2019 yılı günlük yolcu ortalamasının 340 bine, 2020 yılında salgın öncesinde ise 415 bine kadar çıktığı dikkate alındığında, normalleşme programı ile bu rakamlara tekrar ulaşılacak hatta üzerine çıkılacaktır. Çünkü diğer ulaşım ağıyla entegre olan Marmaray’dan 5 metro 1 metrobüs hattına aktarma yapılıyor, dolayısıyla Marmaray ana nehir yatağı gibi çevreden sürekli bir yolcu akışına sahip bulunuyor” diye konuştu.
31.05.2020

MARMARAY AKTARMALARINDA SEFER ARALIĞI AZALIYOR, KAPASİTE ARTIYOR
Marmaray’da Zeytinburnu-Söğütlüçeşme arasında 8 dakika aralıklarla yapılan seferlerin, Maltepe’ye kadar uzatıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “2 Mart Pazartesi gününden itibaren bu kesimde başlayacak yeni düzenlemeyle sefer aralığı azalırken, kapasite de artmış olacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan,yaptığı açıklamada, 29 Ekim 2013’te hizmete verilen Marmaray’ın, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, Marmaray’ı da içine alan Gebze-Halkalı arasında 76 kilometrelik mesafede 285 seferle işletmecilik yapıldığını bildirdi.
Seferlerin yolcu yoğunluğu göz önünde bulundurularak iç ve dış döngü olarak planlandığını anlatan Turhan, vatandaşların Marmaray’a taleplerinin gün geçtikçe arttığını aktardı.
Yoğun yolcu talebini karşılamak amacıyla TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından çalışma yapıldığını anlatan Turhan, “Bu çalışma kapsamında Zeytinburnu ile Söğütlüçeşme arasında uygulanan iç döngü banliyö trenlerinin güzergahı, 2 Mart Pazartesi günü itibarıyla Maltepe’ye kadar uzatılarak, bu bölgede sefer aralıkları 8 dakikaya düşürülecek.
Böylece Zeytinburnu ile Maltepe arasında işletilecek iç döngü banliyö trenlerinin parkuru, 9 istasyon daha uzamış olacak. Yaklaşık 60 bin vatandaşımız, Söğütlüçeşme’de aktarma yapmadan işine gücüne gidebilecek” diye konuştu.
Turhan, bu düzenlemeyle sadece sefer sıklığının değil, yolcu kapasitesinin de artacağını dile getirerek, “Marmaray’da şu anda günde 450 bin ile 500 bin arasında yolcu taşıyoruz. Marmaray’a entegre olacak diğer metro projelerinin işletmeye alınmasıyla bu rakam, 1 milyonun üzerine çıkacak” ifadelerini kullandı.
İstanbul kent içi ulaşımının ana omurgasını oluşturan Marmaray’a, 5 metro, 1 metrobüs hattından aktarma yapıldığına dikkati çeken Turhan, “Gelecekte Avrupa yakasında 3, Anadolu yakasında 4 olmak üzere toplam 7 metro hattı daha inşası tamamlanarak Marmaray’ a entegre olacak.
Bu sayede daha fazla vatandaşımız rahat ve kolay bir şekilde iki kıta arasını 4 dakikada geçecek, Marmaray’ın konforundan faydalanacak” değerlendirmesinde bulundu.
Marmaray’ın kent içi toplu ulaşımında etkin hale gelmesiyle rahat, konforlu, hızlı ulaşım imkanı sunulurken, kara yolu araç kullanımın azaldığını vurgulayan Turhan, buna bağlı olarak hem zehirli gaz salınımının önemli oranda düştüğünü hem de ulaşımda geçen sürenin azalarak önemli oranda zaman tasarrufu sağlandığını kaydetti.
“MARMARAY, KÖPRÜLERDEKİ ARAÇ GEÇİŞLERİNİ AZALTTI”
Turhan, Marmaray’ı kullananların ulaşıma daha az zaman harcadığını, ulaşımda geçireceği zamanı işinde, gücünde, ailesiyle değerlendirdiğini söyledi.
Dünya şehri olan İstanbul’un, tarihi ve doğal yapısının da korunduğunun altını çizen Turhan, Marmaray’ın hizmete girmesiyle 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki araç geçişlerinin azaldığını bildirdi.
Köprülerden geçişlerde yüzde 5,4’lük azalma olduğu bilgisini veren Turhan, günlük ortalama trafiğe çıkmayan 30 bin araç dolayısıyla 229 bin ton zehirli gaz salınımının önlendiğini ve 5 milyon dolarlık zehirli gaz maliyetinin ortadan kalktığını ifade etti.
01.03.2020
GÜNDE 500 BİN KİŞİNİN YOLCULUK ETTİĞİ MARMARAY HER GÜN TEPEDEN TIRNAĞA TEMİZLENİYOR
Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada büyük paniğe neden olan koronavirüsün ardından gözler toplu ulaşım araçlarının temizliğine çevrildi. İstanbul’da günlük ortalama 500 bin kişinin yolculuk ettiği Marmaray’daki temizlik çalışmaları titizlikle yapılıyor

2013 yılında Kazlıçeşme Ayrılıkçesme arasında hizmete açılan ve daha sonra 2019 yılında Gebze Halkalı arasında 76.6 kilometrelik güzergahta günlük ortalama 500 bin kişinin yolculuk ettiği Marmaray’da bulunan vagonlar her gün ekipler tarafından bakım atölyesinde tepeden tırnağa temizleniyor

Marmaray vagonlarının ilk olarak dışı yıkama makinesi tarafından yıkanıyor. Daha sonra özel kıyafetlerini giyen ekipler ilk olarak vagonlarda bulunan kolçakları, koltukları ve tutma yerlerini dezenfektan maddelerle siliyor. Vagonların zeminini de dezenfektan deterjanlarla silen ekipler, son olarak özel hazırlanan dezenfektan maddeyi vagonun içerisine sıkarak temizliği bitiriyor.

04.02.2020

MARMARAY “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ”NE 480 BİN YOLCU TAŞIDI
Yenikapı’da 07 Ağustos 2016 Pazar günü gerçekleştirilen “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne gitmek için vatandaşlar Marmaray’a akın etti.
YOLCU REKORU KIRILDI
Miting için İstanbul’un iki yakasında bir günde 480 bin yolcunun seyahat ettiği Marmaray yolcu rekoru kırdı. 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete giren Marmaray ile bir günde en fazla 200 bin yolcu seyahat etmişti.Galeri